Merja & Markos, kausi 2016

Kausi 2016 on hyvässä vauhdissa ja valmistautuminen kohti kauden päätapahtumaa, Ötillö:tä (5.9.), alkaa olla loppusuoralla. Vuosi on ollut kiireinen kaikin puolin lapsiperheen arjen, päivätöiden, yrittäjyyden ja väitöskirjaprojektin säveltäessä harjoittelua. Keväällä vietimme viikon Lapissa hiihtoleirillä ja muuten olemme keskittyneet harjoituksiin kotiseuduilla.

Strategiana kuluvalle kaudelle on ollut harjoitella tasaisen hyviä harjoituksia ja harjoitusviikkoja huolehtien kaikista harjoittelun osa-alueista, niin puhtaasta kestävyyskunnosta, vauhdista kuin voimaharjoittelustakin. Luonnollisesti määrä harjoittelussa on ollut tällaisena kautena hyvin maltillinen. Lisäksi olemme osallistuneet kiitettävän hyvin erilaisiin startteihin, jotka ovatkin toimineet hyvänä boostina harjoittelussa. Keväällä osallistuimme mm. polkujuoksutapahtumaan ja tarkensimme harjoittelua tukemaan osallistumistamme Escape from Alcatraz -triathlonkilpailuun. Kilpailu on aina ollut ”to do” -listalla sen legendaarisuuden vuoksi ja se sopi luonteensa vuoksi myös Ötillö-teemaan.  Alcatrazin paon jälkeen kesän ohjelmassa on ollut myös muita triathlonkisoja, kuten legendaarinen Kisko-triathlon ja Helsinki Next Triathlon.

20160610_112051Keskellä kesää pidimme lyhyen swimrun –leirin Oulaisten Piipsjärven tuntumassa ja saimme paitsi tehtyä tärkeitä pidempiä swimrun -yhdistelmiä, myös hyvää varustetsekkausta. Ihastusta aiheutti erityisesti Head swimrun race märkäpuvun vetoketjut sekä etu- että takapuolella, kuten myös taskut tavaroille. Lisäksi Head swimrun topissa olevat taskut mahdollistivat aikaisemmasta huomattavasti paremman energian ja varusteiden kuljettamisen. Varusteiden, kuten pullareiden ja vetonarujen sekä lättäreiden testaus ja viilaus harjoittelun yhteydessä on ehdottoman tärkeää, kun tavoitellaan onnistunutta kisasuoritusta. Swimrun –leirin jälkeen koitti myös yksi kesän tärkeimmistä harjoituksista, Porkkala Swimrun -kilpailu.

Alla lyhyet tiivistelmät tärkeimmistä kisoista:

Escape from Alcatraz

20160611_120152Legendaarinen Escape from Alcatraz-triathlon on järjestetty San Franciscossa jo yli kolmen vuosikymmenen ajan ja tämä kilpailu on ehdottomasti yksi triathlonistin to-do -listan kisoista. Mäkiseksi tiedetyn kisareitin harjoittelussa sovelsimme keväällä Malminkartanon portaita ja mäkiä, sekä jonkun verran myös polkujuoksua. Nämä harjoitusmuodot tukevat hyvin myös swimrunia. Kilpailupaikalle suuntasimme kisaviikolla, jolloin saimme tehtyä muutaman hyvän viimeistelyharjoitusten paikan päällä ja samalla kroppa sai totuttautua aikaeroon. 10 tunnin aikaeroon ei toki täysin ehtinyt alle viikossa sopeutua, kun nyrkkisääntönä aikaerosopeutumisessa voidaan pitää tunti per vuorokausi.

Kilpailun konsepti on melkoisen uniikki, kun kisa starttaa Alcatraz-vankilasaaren edustalta hypyllä laivasta n. 13-asteiseen, virtaiseen ja aallokkoiseen veteen. Lisäksi vesillä sanotaan liikkuvan runsaasti myös haita! 2,5 km:n uinti olikin mielenkiintoinen kokemus, sillä aallokko oli sen verran suuri ja jyrkkä, että muut n.2000 kilpailijaa hävisivät pian näkyvistä ja tulivat taas lähellä rantautumispaikkaa näkyviin. Toisen haasteen uintiin toi uintireitin merkkaamattomuus. Uinnissa ei ole lainkaan poijuja ja tarkoitus on suunnistaa vain maamerkkien perusteella. Rannan läheisyydessä on yksi lippu merkkinä rantautumispaikasta, mikäli sinne asti on osannut suunnistaa. Tältäkin osin kisa tuki hyvin swimrun harjoittelua. Uinnin jälkeen vuorossa on mäkinen ja mutkainen pyöräilyosuus, jossa saa tykitellä happoja ihan huolella. 30 km pyöräilymatka on suhteellisen lyhyt ja vaatii näin olleen profiilin huomioiden tietynlaista rohkeutta ajamiseen. Juoksu on kisan kruunu, sillä reitti menee San Franciscon rantoja pitkin Golden Gate sillan läheisyydessä ja reitillä on runsaasti mäkiä ja portaita, kuten myös upottavaa rantahiekkaa oleva osuus.

Kilpailu meni meiltä molemmilta hyvin ja kotiin tuomisena oli kummallakin 3. sija 35-39 ikäryhmästä. Kisan jälkeisen viikon vietimme Yosemiten kansallispuistossa ja teimme jälleen swimrunia tukevia palauttavia vaelluksia sekä vuorijuoksuharjoituksen. Mahtava paikka sekin!20160615_111748

Porkkala Swimrun

Starttasimme kisassa myös 2015 ja se jäi erityisesti mieleen kauniista ympäristöstään sekä haastavasta reitistä. Tänä vuonna tämä oli yksi tärkeimmistä harjoituksistamme ennen Ötillö:tä. Maisemat olivat edelleen yhtä mahtavat ja reitti oli onnistuttu rakentamaan vieläkin haasteellisemmaksi kuin vuosi aiemmin!

Kisan ensimmäinen kolmannes meni pitkin rantakivikkoja ja koostui lukuisista lyhyistä juoksuista ja muutaman kymmenen metrin uinneista. Lajien väliset siirtymäpaikat olivat tällä osuudella haastavat erityisesti siksi, kun tänä vuonna päätimme osallistua kisaan Ötillö:tä varten hankkimillamme nastattomilla kengillä. Osuus aiheutti tiimillemme suurta haastetta ja välillä pieniä epätoivon tuntemuksiakin hiipi jonnekin ajatusten perukoille. Kivikko-osuudesta selvittyämme Merja otti kylki edellä yhteen suuren tammen kanssa ja hetken kilpailun jatkaminenkin oli vaakalaudalla.  Mikään ei kuitenkaan hajonnut törmäyksessä ja päätimme varovaisesti jatkaa matkaa. Kisan toisen ja varsinkin kolmannen kolmanneksen aikana reitti kuitenkin puolsi vahvuuksiamme ja saimme taas kunnolla kiinni kilpailusta sekä pikkuhiljaa pääsimme hyvään kisamodeen. Viime vuoteen verrattuna reitti oli tänä vuonna hitaampi ja aikaa meillä meni n.45min enemmän. Maaliin saavuimme 5,5 tunnin jälkeen sekasarjan toisena, vain reilut 4 minuuttia ensimmäisen parin takana.  Kisassa saimme hyvää harjoitusta energioiden ja varusteiden osalta, sekä varmistusta siihen, että selkeä vahvuutemme ovat pitkät lajiosuudet ja pitkä matka. Liukkailla kallioilla ja lyhyillä lajiosuuksilla olemme heikoimmillamme ja tämän toki huomioimme harjoittelussa kohti ÖtillÖ:tä.

DCIM101GOPRO

Viimeinen kuukausi

Kauden pääkilpailuun on nyt aikaa alle kuukausi. Merja kisasi vielä yhtenä viimeistelyharjoituksena Ironman 70.3 -kilpailun Viron Otepäässä kotiintuomisinaan oman ikäsarjan voitto sekä kaikkien ikäsarjojen naisten nopein aika.  Markos teki vastaavan harjoituksen Challenge Turun puolimatkalla ollen oman ikäryhmänsä kolmas. Sitten onkin aikaa ja mahdollisuuksia enää muutamille lajinomaisille swimrun harjoituksille, kunnes suuntaamme rohkeina ja positiivisina, mutta matkaa ja kilpailun tasoa kunnioittaen kohti Ötillö:n seikkailua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s