Swimrun

p9070315Swimrun, kotoisammin uintijuoksu, on ruotsalaista alkuperää oleva laji. Nimikin sen jo paljastaa, lajissa eripituiset uinti ja juoksupätkät vuorottelevat.

Kilpailujen kokonaismatkat vaihtelevat tällä hetkellä noin 5  – 75 kilometrin välillä. Homma on siis kestävyyttä vaativaa, mutta myös nautiskelu on sallittua. Monet kisat tarjoavat kaksi eri pituista matkaa: aloittelijoille ja kokeneemmille. Kisareittien juoksuosuudet vaihtelevat hyväkulkuisista hiekkateistä aina koskemattomaan metsään sekä tasaiselta alustalta vuorien rinteitä kapuamaan.

Swimrun on parilaji. Kisoissa tämä on myös turvallisuuskysymys.Muutamia lyhyempiä yksilösarjojakin löytyy osasta kisoja. Sarjoja löytyy niin naisille, miehille kuin sekapareillekin.

Kilpailijat kuljettavat kaikki tarvitsemansa välineet mukanaan koko kisan ajan. Märkäpuku on useimmiten pakollinen varuste ja se on päällä myös juoksuosuuksilla. HEAD on kehittänyt lajiin ensimmäisen märkäpuvun. Materiaaleissa ja leikkauksessa on otettu huomioon juoksun vaatimukset. Uintiosuudet tapahtuvat kengät jalassa. Muita pakollisia varusteita voi olla pilli, kartta, kompassi ja paineside, jotka on kaikki kuljetettava mukana lähdöstä maaliin. Kisoissa reitiltä löytyy järjestäjien puolesta huolto- ja energiapisteitä, mutta usein joukkueet kuljettavat mukana myös omia geelejä sekä toisinaan myös juomareppua. HEADin swimrunpuvuista löytyy taskut pienten tavaroiden kuljettamiseen.

Swimrunin parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti luonnossa tapahtuva eteneminen. Hyvässä seurassa ja maisemien vaihtuessa on lupa myös nautiskella. Vaikka lajin profiili voi kuulostaa monen mielestä melko extremeltä, on moni uintijuoksua kokeillut yllättynyt sen ihmisystävällisyydestä. Lajissa tulee käytettyä monipuolisesti koko kehoa ja uintiosuuksilla, viileissä luonnonvesissä juoksulihakset saavat elpyä ja pienen kylmähoidon jälkeen juoksu taas sujuu.

Kilpailuiden välillä on paljon variaatiota vaativuudessa mitattuna joten jokaiselle löytyy sopivan tasoinen tapahtuma. Kilpailuihin ovat tervetulleita niin kovat, kärkisijoista taistelevat parit, kuin pidemmän kaavan kautta nautiskelijatkin. Kaikki sopivat samalle reitille.

Laji on Suomessa kovassa nousussa ja kesällä  2017 tarjolla on jo 5 kotimaista kilpailua.

Kesän 2017 swimrunkisat Suomessa:

17.6.Pikonlinna Swimrun

1.7.Midnight Sun Swimrun

22.7.Porkkala Swimrun

13.8.Järvestä Järveen Swimrun

26.8. Saimaa Swimrun

16.9.Solvalla Swimrun

Lisäksi HEAD on yhteistyössä swimrunin kuninkuus-kisojen eli ÖTILLÖ World Series:n kanssa.

Lue lisää lajin varustevaatimuksista Swimrunin varusteoppaasta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s